21 Şubat 2014 Cuma

Ziya GÜNEY- BÜYÜKŞEHİR VE KÜTÜPHANELER.

 Ziya GÜNEY- BÜYÜKŞEHİR VE KÜTÜPHANELER.
 
Değerli bir fikir adamımız şöyle diyor.  “ sosyal, ekonomik ve siyasal gelişmeler eğitim ve kültür temeli üzerine oturdukları ölçüde sağlam ve uzun ömürlü olabilirler..”
Uzun yıllar önce bu gerçeği gören ve batılı ülkeler eğitime verdikleri önem ve yaptıkları yatırımlarla bugün her alandaki kalkınmalarının alt yapısını başka bir ifade ile itici gücünü hazırlamışlardır.
Eğitimin en önemli araçlarından birisi de hiç şüphesiz kütüphanelerdir. Batı ülkelerinde özellikle büyük kentlerde bundan birkaç yüz yıl önce inşa edilen kütüphane binaları içindeki kitap zenginliğine ilaveten bugün o kentlerin en önemli prestij yapıları olma özelliğini hala taşımaktadırlar..
Uzun yıllar batı ülkelerinde kalmış ve bu gerçeği yakından görmüş birisi olarak Nilüfer Belediye Başkanı olduğumuz dönemde yeni bir kentin kuruluşundaki birçok zorluklar ve maddi imkansızlıklar yanında ilk aşamada hiç olmazsa gezici bir kütüphane kurmayı düşünmüş ve bunu gerçekleştirmiştik.
Bizim kurduğumuz gezici kütüphanenin nüfusu 300 bini bulan Nilüfer ilçemize özellikle de ilk ve orta öğretimdeki öğrencilerimize halen de hizmet vermeye devam ettiğini büyük bir memnuniyetle görüyoruz..
Batı ülkelerinde aynı zamanda önemli bir eğitim aracı da olan TV ler maalesef ülkemizde aynı işlevi görmekten uzaktır.. Kalitesiz proğramlar,  diziler, magazin ve Televole kültürü TV lerin günde otalama 4.5 saat seyredilmesini sağlayarak dünyadaki ilk sıraya bizi oturtmaya yetmiş ancak ciddi hiçbir eğitim ve kültür hizmeti verememiştir.
Ülkemizde 400 binin üzerinde kahvehaneye karşılık Kültür Bakanlığının 1400 civarında kütüphanesi bulunuyor. Son yıllarda bu kütüphanelerin açık tutulmasında, buralara yeni kitaplar alınmasında büyük sorunlar yaşandığını biliyoruz.
Bu konuda bazı ülkelerle yapılacak karşılaştırmada ülkemizde nüfusa oranla kütüphane sayısının ne kadar az olduğu görülecektir. esasen yurt dışında  ziyaret ettiğimiz kütüphaneler ile bizimkileri karşılaştırmak dahi mümkün değildir.
Özellikle Bursa’nın Finlandiya’daki kardeş şehri Oulu kütüphanesini ziyaretimizde gördüklerimiz ve bize anlatılanlar bu konuda da bizim ne kadar gerilerde kaldığımızın en açık göstergesi idi..
Kütüphane sayısı Bulgaristan’da 4237,Almanya’da 14 372, İngiltere’de 5183, İsviçre’de 2498, Kore’de 5559, Mısır’da 4865  olup içlerindeki kitap sayıları , hizmet kalitesi ve çeşitliliği  de bizim kütüphanelerimizle mukayese edilemeyecek  şekildedir..
Ülkemizde her yıl sayıları azalan sinema  yapımı da diğer sosyal, kültürel ve sportif tesisler batılı ülkelerde gerek merkezi idare gerekse belediyeler tarafından ilave imar hakları da dahil olmak üzere  çeşitli yöntemlerle teşvik edilmektedir.
Bursa B.Şehir Belediyemiz   yeni çevre düzeni, stratejik plan ve metropol nazım imar planlarında başta kütüphaneler olmak üzere diğer sanat, sosyal ,kültürel ve sportif  yapılara yeterli alanlar ayrılmalı, bu fiziki yapıların desteklenmesini teşvik eden hükümler planlarda yer almalıdır.
Ayrıca kısa vadede B.Şehir sınırlarımızda yer alan bütün ilçelerimize hizmet verecek gezici kütüphaneler kurma  projesi başlatılmalıdır. Daha sonraki etapta da bu proje sabit kütüphaneler kurulmasını hedef almalıdır.
B.Şehir Belediyemizin imkanlarının bu projenin en kısa zamanda başlatılıp uygulamaya geçirilmesi için yeterli olduğunu düşünüyoruz.
Özellikle de Setbaşındaki B.Şehir kütüphanesinin bu konuda gerekli alt yapı ve bilgi birikimine sahip olup bu projenin gerçekleşmesinde aktif rol üstlenebilecektir.
İçinde bulunduğumuz bilgi çağına ulaşabilmemizin yolunun toplumu  bilgiye ulaştıracak araçları en verimli ve etkin bir şekilde kullanmaktan geçtiğine inanıyoruz.

http://www.bursagenchaber.com/yazarlar/ziya-guney/buyuksehir-ve-kutuphaneler/18/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder