21 Şubat 2014 Cuma

Recep YAŞAR -SSK, BAĞKUR, VERGİ BORÇLARI ve ÇIKMASI MUHTEMEL TORBA YASALAR.












  Recep YAŞAR



SSK, BAĞKUR, VERGİ BORÇLARI ve ÇIKMASI MUHTEMEL TORBA YASALAR.


nyada ve ülkemizde meydana gelen ekonomik krizler; döviz kurlarında dalgalanmalara, faiz oranlarının yükselmesine, her türlü emtia ve üretim girdi maliyetlerinin artmasına ve tüm bunlara bağlı olarak da işletmelerin kapanmasına, sürelerinde ödenemeyen vergi, ssk ve bağkur borçları ile ticari ve mali borç, borçlu sayısının ve borç miktarlarının her geçen gün artmasına neden olmuştur.
Ekonomik krizler ile birlikte, ortalama her 100 mükellefden en az % 60-70 i vergi, ssk, bağkur borçlarını düzenli olarak ödeyemediği gibi, 2008 ve 2011 yıllarında yapılandırdıkları borçları ile ilgili taahhütlerini yerine getiremediğinden yapılandırmaları bozulmuştur.
Daha yazının sonunu okumadan belki de bu hususa ilişkin ilk yapılan değerlendirme ve yorumun, bizler nasıl ki borçlarımızı düzenli olarak ödüyorsak, borçlu mükellefler de zamanında ödeselerdi şeklinde olduğunu duyar gibiyim.
Evet, borcunu düzenli olarak ödeyen her mükellef böyle düşünmekte sonuna kadar haklıdır. Ancak, bu konuda bilinçli olarak bu hususu suistimal eden mükellefler olduğu gibi, ekonomik krizler nedeniyle işleri bozulduğu için borçlarını ödeyemeyen mükelleflerin de olduğunu görmezden gelemeyiz.
SSK, bağkur ve vergi borç yapılandırmalarının bozulmasının iki temel nedeni vardır.
Birincil neden olarak, dünyadaki ve ülkemizdeki ekonomik krizler nedeniyle işlerin bozulması, daralması, işletmelerin ödemeler dengesinin bozulmuş olduğunu,
ikincil neden olarak ise, ssk, bağkur ve vergi borç yapılandırılmalarının hepsinin her nedense aynı dönemde yapılıyor ve her üç kurumun taksit ödemelerinin aynı ay içerisinde ödeniyor olmasını söyleyebiliriz.
Evet, Kamuya borcu olan işletmelerin vergi, ssk ve bağkura birikmiş borçlarının hepsi her nedense yıllardır daima aynı dönem içerisinde yapılandırılarak, taksit ödemelerinin ise aynı ay içerisinde ödenmesinin istenmesi, mükelleflerin taksitlendirdikleri borçlarını daha işin başında ödeyememelerine zemin hazırlandığını göstermektedir.
Mükellef, bir yandan cari dönem borçlarını (her üç kurum borçları için) düzenli olarak ödemeye çalışacak, diğer yandan da yapılandırdığı geçmiş dönem borçlarına ait taksitleri de aynı hassasiyetle aksatmadan düzenli olarak ödeyecek, bunun ne kadar mümkün olduğu yıllardır yapılmış olan yapılandırmalar ve neticeleri ile sabittir.
İşletmelerin, 100 milyar lirayı bulan birikmiş vergi, ssk ve bağkur prim borçlarının yeniden yapılandırılması için torba yasa kapsamında yeni bir çalışma yapılmalı ve borçların düşük faizle ve uzun vadede yeniden ödenebilmesine imkan tanınmalıdır.
İşletmelerin ve özellikle devletimizin bugün için böyle bir yapılandırmaya geçmiş de olduğundan çok daha fazla ihtiyacı olduğunu kimse görmezden gelemez. Böylece, bir yandan devlet birikmiş alacaklarını tahsil ederek bütçeye kaynak yaratacak, diğer yandan ise işletmeler de, devlete olan borçlarını bir program dahilinde ödeyerek borçlarından kurtulabilecektir.
Devletimizin cebri icra yoluyla mükelleflerin, işyerlerine, emtialarına, banka hesaplarına, araçlarına, evlerine haciz işlemleri uygulayarak tahsilat yapması tabiî ki yasalar gereğidir. Ancak, mükellefler devletimiz için altın yumurtlayan tavuk gibidir, Mükellef ayakta kalacak ki, faaliyetine devam edebilsin, vergi versin, istihdam yaratsın. Dünyadaki ülkeler arasındaki işsizlik oranı sıralamasında ülkemizin üst sıralarda yer aldığını söylemeye gerek olmadığı kanısındayım, madem ki devlet olarak işsizlerimize istihdam yaratılamıyor, o halde işletmelerin ayakta kalmaları konusunda destek olmak adına devletimiz torba yasa kapsamında yeni bir borç yapılandırması yapmak suretiyle biraz olsun işletmelere neden yardımcı olmasın.
Evet birikmiş vergi, ssk ve bağkur borçlarının, bozulan yapılandırmalarının yeniden ihya edilmesi ve yapılandırılması hususunda mükelleflere yeni bir fırsat verilmeli, ancak, yapılması muhtemel bu borç yapılandırma işlemi, her kurumun borçları için ayrı ayrı dönemlerde ve ödemeleri ise ayrı ayrı aylar içerisinde olmalıdır.
Mükellefler;
Vergi borçlarını bitirecek ki, ssk ya olan borçlarını ödeyebilsin,
Ssk ya olan borçlarını bitirecek ki bağkur borçlarını ödeyebilsin.
Elçiye zeval olmaz derler, umarız değerlendirmelerimiz dikkate alınır ve beklentiler karşılanır.
Saygılarımla.
Mali Müşavir Recep YAŞAR
Bursa Mali Müşavirler Odası
Mesleki Sorunları Araştırma ve Proje Geliştirme Komisyonu Başkan Yard.
recep@bursagenchaber.com

http://www.bursagenchaber.com/yazarlar/recep-yasar/ssk-bagkur-vergi-borclari-ve-cikmasi-muhtemel-torba-yasalar/1/ 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder